Nytåret er til løfter

Kære JP-læser
Jeg vil gerne sige tak til alle jer, som har skrevet til mig undervejs, og til alle jer, der har læst mine ord. Det har været lærerigt og interessant.
Nytåret er ofte tiden til gode forsætter og løfter om forandringer. I onsdags skrev jeg om ting, som man bør undgå eller lade være med for at forbedre parforholdet. I dag handler det om, hvad man kan gøre i stedet for, og hvilke ting der gavner og udvikler parforholdet.
Brug disse ting i det nye år og i fremtiden, hjælp hinanden til at have et godt forhold, og sørg for at få lykke og glæde ind i jeres liv.

Vær nysgerrig
Forhold dig nysgerrig til, hvad din partner mener, gør og siger. På den måde kan man lære nyt om vedkommende. Når du er nysgerrig, viser du interesse for personen, og du finder måske ud af nye spændende ting, som I sammen kan bygge videre på.

Gør begge til vindere
Det handler ikke om at få ret, men om at forstå hinandens synspunkter. Når I har konflikter, så forsøg at løse dem til parforholdets bedste. Det er ligegyldigt, hvem der har ret. Søg kompromiserne, og snak, om hvordan I opfatter tingene.

Kys hinanden – hver dag
Alt for mange stopper med at kysse efter et stykke tid og ender med tørre tantekys eller et pligtskyldigt goddag-, farvel- og godnatkys. Når vi kysser blødt og vådt og med tungen, udskiller vi en slags kærlighedslim, som vi blander med den andens, og det binder os sammen. Kys, kram og fysisk kontakt får os til at mærke os selv og hinanden.

Ros hinanden
Find hver dag noget ved den anden, som du synes om og holder af – og sig det så! Vi er ofte slemme til at sige det, som vi er utilfredse med, men det er ikke særlig motiverende for de varme, kærlige følelser. Ser vi i stedet på det positive og husker på at fortælle det, bliver vi glade og får lyst til at give igen.

Brug tid sammen
Tid er ofte en mangelvare i parforholdet, og netop derfor er det vigtigt at bruge tid på at være kærester. Ser man på en gennemsnitsfamilie, har man reelt kun halvanden time i døgnet til at være sammen med sin partner, og meget af den tid bruger vi på at ordne praktiske ting, diskutere, lade op eller se fjernsyn. Husk mindst en gang om ugen at lave noget sjovt sammen.

Vær nærværende
Se på hinanden, stil spørgsmål, hold øjenkontakt. Når man er nyforelsket, er det legende let at bruge timer på at grine, snakke og hænge ud, men senere er man ofte i gang med en masse ting, samtidig med at man skal give partneren opmærksomhed.

Sig tingene ligeud
Sig til din partner, hvad du har brug for, hvad du har lyst til, og hvad der gør dig glad. Ingen kan læse tanker, og ofte er usagte forventninger årsag til mange problemer i forholdet. Grunden er ganske enkelt, at man ikke ved, hvad den anden forventer. Derfor er det vigtigt at sige det. Bed om et knus, tid, lidt hjælp, en tjeneste, nogle rosende ord – eller hvad det nu er.

Sig din mening
Mange mennesker bruger mange ord, men får aldrig sagt præcis, hvad de mener. Andre siger næsten ingenting, og så gætter den anden sig frem Det kan betyde misforståelser eller ukorrekte fortolkninger. Et enkelt ord, der mistolkes, kan ødelægge en hel aften, så vær sikker på, at din partner forstår, hvad du mener.

Accepter forskellene
Kig på jeres forskelligheder, og find ud af, hvad du kan lære af din partner. Nyd forskelligheden, og brug den til, at du selv bliver endnu mere nuanceret som menneske. Acceptér de sider af din partner, som du alligevel ikke kan forandre.

Sig undskyld
Glem de gamle konflikter og uoverensstemmelser. Sig undskyld til hinanden, og se fremad. Det gavner ikke at sidde fast i dumme og dårlige mønstre. Hjælp hinanden, når I falder tilbage i de gamle vaner, og mind kærligt om, at I skal huske alt det gode. Når I hjælper hinanden, sker udviklingen meget hurtigere. Husk, at det er dig selv, der har ansvaret for, hvordan dit parforhold skal være, og hvad du investerer i det. Det er de forandringer, som du selv laver, der gør forskellen.
Mange tak for nu, og jeg ønsker jer alle et kærligt og udviklende nytår.
Kærlig hilsen Rikke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *